Několik informací o rakouském vinohradnictví

Vinice Klaus
Rakušané o svém víně tvrdí, že probouzí asociace ke klasické hudbě. Jeho elegance připomíná lehkost kroku lipicánů ve vídeňské vysoké jezdecké škole. Rakouské víno je dokladem tisícileté kultury této země. Je více než jenom doprovodem k hudbě Mozarta, nebo Strausse – je vínem pro všechna roční období. Je doprovodem i dobré pohody, zvláště, když sedíš venku a obdivuješ dobrý Ryzlink. Čas vína je i tehdy, když ve Weinviertelu začne opadávat ze stromů listí a podzim pomalu přechází v mladé víno. A nebo čas vína je i tehdy, když šťavnatá pahorkatina v Burgenlandu vypadá jako posypaná práškovým cukrem a mrazík začne zvonit, pak mnozí vinaři věří, že jejich trpělivost bude odměněna ledovým vínem.
V Rakousku je spotřeba vína na obyvatele asi 32 l. Každoročně se na světe vyrobí asi 290 mil. hektolitrů vína – pak Rakousko se na této výrobě podílí téměř jedním procentem. Ve výsadbě je zastoupeno přibližně 77% bílých odrůd a necelých 23% odrůd červených se snahou tyto odrůdy rozšiřovat. Na území Rakouska hospodaří celkem 40 tisíc vinařských závodů. Z uvedeného počtu jen asi 6 500 podniků víno lahvuje, ostatní prodávají hrozny vinařským družstvům a vinným sklepům.

Nejdůležitější odrůdy bílých vín:Terasové vinice v údolí Kremže

  • Veltlínské zelené – 37%
  • Burgundské bílé – 5%
  • Sauvignon – 0,3%
  • Ryzlink vlašský – 9%
  • Chardonnay – 0,6%
  • Neuburg – 2,6%
  • Ryzlink rýnský – 2,6%
  • Tramín – 1%
  • Müller Thurgau – 7,8%
  • Muškát – 1,2%

Nejdůležitější odrůdy červených vín:

  • Frankovka – 5%
  • Portugalské modré – 5%
  • Zweigelt – 8%
  • Svatovavřinecké – 0,9%
  • Burgundské modré – 0,7%
  • Cabernet Sauvignon – 0,6%

Koncentrace vinic Rakouska je soustředěna především do spolkových zemí Dolní Rakousko, Burgendland, Štýrsko a hlavní město Rakouska – Vídeň. Podle tohoto rozložení výsadeb se Rakousko dělí na 4 vinařské oblasti s celkovou výměrou 55 000 ha a 16 regionů. Stručně se o jednotlivých oblastech a regionech zmíním.

I. Vinařská oblast Dolní Rakousko s výměrou 30 684 ha má tyto regiony:

  1. WEINVIERTEL s výměrou 16 263 ha je největší region, který sousedí především s jihem Moravy, je velmi vděčným cílem pro vinařské kulinářské objevy. Žádný milovník vína, který navštíví Valtice nejen pro jeho dobrá vína a vzácné památky hlavního města vína, si jistě rád odskočí k sousedům, aby ochutnal vína z Weinviertelu. Wenviertel je zemí veltlínů Rakouska, kde se vám před očima otvírá mnoho, téměř časem neporušených, sklepních uliček. Středem západního Weinviertelu je více jak 700 let staré město Retz, ležící na úrodných geologických vrstvách hlinito-jílovitých, v některých částech města podsklepené ve dvou poschodích. Kromě mnohých historických staveb se nám nabízí pohled na historické vinné sklepy města jako na největší vinařské stavby tohoto druhu v Rakousku. K tomuto západnímu centru se řadí Pulkauthal, Mailberg a oblast kolem Roschitz, Hollabrunn a Hohenwarthe. Krásným údolím Pulkauthalu, jižně od Retzu, se táhne řeka stejného jména, která uzavírá kraj červených vín Haugsdorf. Ve východní části Weinviertelu se nachází velmi známé vinařské centrum jako je Poysdorf, Falkenstein, Zistersdorf, Matzen, Wolkersdorf, Korneuburg a Mistelbach. Nejznámější vinařské město tohoto centra, Poysdorf, má největší výsadby veltlínu zeleného. 900 let staré a velmi známé městečko Falkenstein leží v údolí říčky Műhlbach a okolní vrchovina je porostlá lesy. Celé městečko dokresluje zasněná sklepní ulička, kterou žádný jistě nemine. Mistelbach je pak kulturním a hospodářským střediskem Weinviertelu, zatímco Korneuburg leží téměř před branami Vídně. Hlavními odrůdami jsou veltlínské zelené, ryzlink vlašský. Ke speciálním odrůdám zde patří ryzlink rýnský, burgundské bílé, chardonnay, tramín, ale i portugalské modré či burgundské modré. V poslední době na sebe začínají upozorňovat známková vína jako Mathias Corvinus, Falkensteiner Berggericht, Grűner Hahn, Rudolf von Habsburk a jiná.
  2. Klášter MelkWACHAU – tento region je skutečným přírodním skvostem, co vytvořila příroda, skloubená s citlivou činností člověka. Tato slova mohou určitě potvrdit valtičtí podnikatelé, kteří před časem Wachau navštívili. Je opravdovým rájem a úsměvem na tváři Rakouska. Od roku 1986 je přírodní kulturní památkou. Hned vedle kláštera Melk začíná, nebo jak chcete, končí Wachau. Krajina je příkrá, většinou od Dunaje terasovitá a dává tušit o tvrdé práci vinařů. Milovníky dobrého vína přivítají pěkně upravené obce jako Spitz, Weissenkirchen, Joching nebo Lobein. Známou vinařskou školou, ale i muzeem lodní přepravy, je Dűrnstein se skvostným kostelem. Muzeum připomíná spíše doby, kdy byl Dunaj pro turismus ještě nebezpečným dobrodružstvím. Návštěvníci mají možnost ochutnat především veltlínské zelené, ryzlink vlašský, Neuburg a některá červená vína. Výměra vinic regionu je 1 350 ha.
  3. KREMSTAL – Krems (Kremže) paří k historickým městům Rakouska. Pozdní gotika, renesance i baroko se podepsaly na mnoha stavbách města. Historie města byla vždy nějak spjata s vinařstvím. V roce Znak města Kremž1875 byla otevřena vinařská škola (datum otevření se téměř shoduje s otevřením Vinařské školy ve Valticích – 1873), bylo založeno vinařské muzeum a od roku 1988 je město každoročně vystavovatelem vín Dolního Rakouska – to vše dalo charakter nejen městu, ale celému regionu. Celková výměra je 2 214 ha. Nejznámější vinařské obce v tomto regionu jsou Gottweig, Furth, Gedersdorf, Seftenberg a pro československé vinohradníky především obec Rohrendorf. V šedesátých letech minulého století dochází k velkému rozšiřování vinic na moderních základech u Jednotných zemědělských družstvech a na vinařících státních statcích. Pan Lenz Moser, velmi vzdělaný vinař z této obce, pomáhá našemu vinohradnictví zavádět vedení révy na drátěnkách, tzv. Moserovo neboli „vysoké“ vedení a k tomuto odpovídající řez vinice na 2 tažně s přibližně 8 očky na každé tažni. Lenz Moser byl častým hostem na Státním statku Valtice a technici statku zase na vinicích v Rohrendorfu.
  4. KAMPTAL – jméno tohoto regionu je odvozeno od řeky stejného jména. Celková výměra vinic v regionu je 3 858 ha. Centrem tohoto regionu je městečko Langelois, které je i největší vinařskou obcí Rakouska. Další městečko Zőbing se známým klášterem Zwette z roku 1280. Sprašovité půdy dávají veltlínu zelenému typickou „kořenitost“, která je v jiných podmínkách neopakovatelná.
  5. TRAISENTAL – má výměru vinic jen 713 ha, ale podle nalezených zrníček révy je známo, že již v době bronzové bylo v tomto regionu známo víno, tedy dávno před Římany. Vinařské obce jako Inzersdorf a Reichendorf leží ve středu regionu, kde dominuje veltlínské zelené, burgundské modré i bílé. Zemské muzeum v Inzersdorfu a mocný zámek Walpersdorf ukazují na bohatou minulost.
  6. DONAULAND – s výměrou 2 755 ha vinic se dělí na 2 okrsky, oba jsou v blízkosti Dunaje-Wagram, který je na půli cesty mezi Vídní a Kremží, se svými vinařskými středisky Kirchberg, Fels am Wagram, Feuersbrunn a Grossriedelthal. Západně od Vídně je Kosterneuburg s klášterem z roku 1114 s památným vinným sklepem uvnitř kláštera. V Klosterneuburgu sídlí Vyšší vinařská a ovocnářská škola s výzkumným ústavem v tomto oboru. Hlavní odrůdy jsou zase veltlínské zelené, ryzlink rýnský a veltlínské červené rané.
  7. CARNUTUM – region s výměrou vinic 1 012 ha. Toto malé vinařské území východně od Vídně svým jménem připomíná římský tábor na panonsko-dunajské hranici u Bad Deutsch Altenburgu. Dále jsou známá vinařská střediska v okolí Prellenkirche v okrese Hainburg, Gőttlesbrunn a Hoflein v okrese Bruck a der Leitha. Téměř třetina odrůd jsou červená vína jako frankovka a modrý portugal.
  8. THERMENREGION – má 2 519 ha vinic. Termální lázně Antiky daly jméno tomuto regionu jižně od Vídně. Lidově se tento region nazývá Jižní dráha nebo Jižní cesta. Od 13.století tu platí právo šenkovat víno. Klima je tu typicky panonské – suché a teplé léto se studenou zimou. Tento region měl dříve dokonce dvě jména, a to Gumpoldskirchen a Vőslau. Vinařské obce jsou Gumpoldskirchem, Vőslau, Svoss a Tattendorf. Lázeňké městečko Vőslauje známo svými vynikajícími červenými víny

II. Vinařská oblast Burgenland s výměrou 16 030 ha, má tyto regiony:

  1. NEUSIDLERSEE-HŰGELLAND – 5 439 ha vinic. Jako perla řadící se na řetízku, tak můžeme nazvat vinařské obce známé svou kvalitou vín jako Breitenbrunn, Purbach, Oggau, St. Margarethen, Donnerskirchen, Rust, jakož i vzdálenější město Eisenstadt – hlavní město spolkové země Burgenland s nádherným zámkem. Svou historii má i město Rust. Zdejší vinaři v 17. století věnovali císaři Leopoldovi a bojujícím vojákům v bitvě proti Turkům a Maďarům víno, jako prostředek pro posilnění. Za tento dar se město mohlo jmenovat svobodné město na Jezeře. Vinotéka pro ochutnávání vín z regionu jev Donnerskirchenu, Purbauchu a v Rustu. V Rustu je rovněž známá Vinařská akademie Rakouska s fundovanými učebními programy. V Mőrbichu jsou od roku 1957 letní vinařské slavnosti Neziderského jezera. Odrůdy jsou především vlašský ryzlink, neuburg, sauvignog a frankovka.
  2. NEUSIEDLERSEE – 8 332 ha. Když pojedete jihozápadním směrem, pak objevíte nádheru – krajina se mění v rovinu připomínající spíše maďarskou pustu. Východní pobřeží stepního jezera je jako jediné ve střední Evropě osázeno vinnou révou. Vinařská obec Gols je největší vinařskou obcí v Rakousku. Další obce jako Illmitz, Weiden, Monchhof, Podensdorf a další, vyrabí vysoce kvalitní vína typické pro tento region – vlivem teplotního klimatu jezera.
  3. MITTELURGENLAND – 1 912 ha vinic. Krajina se čím dál mění a směřuje k jihu k Neziderské pahorkatině a stále více přibývá lesů. Neckenmarkt a Lutzmannburg jsou nejznámější vinařské obce regionu. Někdy se tomuto regionu říká „Země Frankovky“, z toho tedy vyplývá, že tato odrůda mu dominuje. Těžké půdy s dostatkem vláhy jsou vhodné pro červené odrůdy. Vinice jsou někde až 80 let staré – sice málo výnosné, ale s mimořádnou kvalitou hroznů.
  4. SŰDBURGENLAND – 437 ha vinic. Je to nejmenší region oblasti, který si získal jméno „Weinidile“ – vinařská idyla. Začátkem 19. století patřili zdejší vinaři ještě k Maďarsku. Vinice se nachází v romantické pahorkatině v okolí Eisenburgu. Největší vinařskou obcí je Rechnitz. Nejznámější odrůdy jsou veltlínské zelené, ryzlink vlašský, frankovka, bílý burgund, muškát otonel.

III. Vinařská oblast Steiremark s celkovou výměrou vinic 3 663 ha, má tyto regiony:

  1. SŰDSTEIERMARK (jižní Štýrsko) s výměrou 1 902 ha vinic. Tomuto regionu se s oblibou říká Rakouské Toskánsko, pro značnou pahorkatinu také jižní Štýrské vinařské cesty mezi Berghausen a Leutbachem, nebo vinařské cesty z Leibnitzu přes Kitzeck do Demmerkugel. Tento region je domovem především bílých vín jako sauvignon, muškát, chardonnay, bílý burgund a ryzlink vlašský. Nejznámější vinařské obce jsou Ehrenhausen, Spielfeld se známou vinařskou školou, dále pak Leutschack a Kitzek s bohatým vinařským muzeem.
  2. SŰDOSTSTEIERMARK – jihovýchodní Štýrsko – 1 230 ha vinic. Přibližně 2 500 vinařů hospodaří v tomto regionu, to znamená, že na 1 vinaře připadá asi 0,5 ha vinic. Z toho vyplývá, že vinaření nebude asi jejich hlavním zaměstnáním. Nejběžnější odrůdy jsou ryzlink vlašský, bílý burgund a tramín. Speciality jsou pak vavřinec, chardonnay. Uzavřený je ostrůvek Kloch na hranici se Slovinskem.
  3. WESTSTEIERMARK (západní Štýrsko) s výměrou 513 ha. Stainz, Deutschlandsberg, Schwamberg, Gross-St. Florian a Wies jsou nejznámějšími vinařskými obcemi. Hlavní odrůdou je Bauer Wildbacher. Tato krajová odrůda je povolena ve výsadbách pouze v tomto regionu. Další odrůdy jsou ryzlink vlašský, bílý burgund a zweigelt.

IV. Vinařská oblast Wien s výměrou 621 ha.

  1. Vinařství této oblasti je snad tak staré jako město Vídeň samo. V keltském osídlení Vedunia a v římském vojenském táboře Vindobona znali vinnou révu. Základ pro současné vinařství je spojen s povolením císaře Josefa II. Prodávat víno a vinaři si sami mohli stanovit ceny s tím, že budou ve svých sklípcích prodávat i potraviny z vlastní výroby. Nejznámější tratě, nebo čtvrtě, jsou naším vinařům důvěrně známé jako Kahlenberg, Nussberg, Nussdorf, Neustift am Walde a samozřejmě nejznámější je bezesporu Grinzing. Odrůdy jsou ty, které jsou typické pro celé Rakousko a to je veltlínské zelené, tramín, bílý burgund, portugal a cabernet sauvignon.

Literární prameny:

1. Zpracováno z obsáhlého propagačního materiálu, který vydal Niederosterreichische Weinmesse Krems.

Dipl. Ing Vilém Komoň